Regelrod AI

Bekendtgørelse om lager- og terminaluddannelsen

Bekendtgørelse om lager- og terminaluddannelsen - Lovtekst

Kilde: Retsinformation.dk

Formål og opdeling: § 1

Erhvervsuddannelsen inden for lager og terminal har som overordnet formål, at eleverne og lærlingene gennem skoleundervisning og oplæring opnår viden og færdigheder inden for følgende overordnede kompetenceområder:

Stk. 2

Eleven eller lærlingen skal nå de uddannelsesmål, som er fastsat for det trin eller speciale, jf. stk. 3 og 4, som eleven eller lærlingen har valgt.

Stk. 3

Uddannelsen indeholder trin 1, lagermedhjælper, niveau 3 i den danske kvalifikationsramme for livslang læring.

Stk. 4

Uddannelsen kan afsluttes med trin 1, jf. stk. 3, eller med et af følgende specialer (trin 2 og 3), niveau 4 i den danske kvalifikationsramme for livslang læring:

Varighed: § 2

Uddannelsen varer fra 2 år til 5 år, jf. dog stk. 3. Uddannelsens varighed består af grundforløbets 1. og 2. del, der hver er på 20 uger, og hovedforløbet.

Stk. 2

For lærlinge, der skal gennemføre uddannelsen som erhvervsuddannelse for unge, varer uddannelsens hovedforløb på trin 1, lagermedhjælper, 1 år, hvoraf skoleundervisningen udgør 16,6 uger fordelt på tre skoleperioder. Hovedforløbet på uddannelsens trin 2, varer yderligere 1 år og 6 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 14,4 uger fordelt på mindst to skoleperioder for specialet lager og transportoperatør, og 13,4 uger fordelt på mindst to skoleperioder for specialerne lager og logistikoperatør samt lageroperatør til automatiserede lagre. Hovedforløbet på uddannelsens trin 3, specialet lager- og terminaldisponent, varer yderligere fra 1 år og op til 1 år og 6 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 15 uger fordelt på mindst tre skoleperioder.

Stk. 3

For elever eller lærlinge, der skal gennemføre uddannelsen som erhvervsuddannelse for voksne (euv-forløb), varer uddannelsens hovedforløb på trin 1, lagermedhjælper, 1 år, hvoraf skoleundervisningen udgør 15,6 uger. Hovedforløbet på uddannelsens trin 2 varer yderligere 1 år og 5 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 10,5 uger for specialet lager og transportoperatør og 10 uger for specialerne lager og logistikoperatør samt lageroperatør til automatiserede lagre. Hovedforløbet på uddannelsens trin 3, specialet lager- og terminaldisponent, varer yderligere fra 1 år og op til 1 år og 6 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 15 uger.

Stk. 4

Den i stk. 3 nævnte skoleundervisning opdeles i mindst 2 skoleperioder for euv-forløb efter § 66 y, stk. 1, nr. 2, (euv2) i lov om erhvervsuddannelser.

Kompetencer forud for optagelse til skoleundervisning i hovedforløbet: § 3

For at kunne blive optaget til skoleundervisningen i hovedforløbet skal eleven eller lærlingen, medmindre andet fremgår af stk. 5, opfylde betingelserne i stk. 2-4.

Stk. 2

Eleven eller lærlingen skal have kompetence til med præstationsstandarden begynderniveau at kunne:

Stk. 3

Eleven eller lærlingen skal have gennemført følgende grundfag på følgende niveau:

Stk. 4

Eleven eller lærlingen skal have opnået følgende certifikater eller lignende:

Stk. 5

Elever eller lærlinge, der skal gennemføre uddannelsen som erhvervsuddannelse for voksne, jf. § 66 y, stk. 1, nr. 2, i lov om erhvervsuddannelser, er undtaget fra de i stk. 2 nævnte krav, hvis de har relevant erhvervserfaring, jf. bilag 1, tabel 2, punkt 1.

Stk. 6

Elever eller lærlinge, der har gennemført grundforløbet til autohjælpsuddannelsen, havne- og terminaluddannelsen, kranføreruddannelsen, lufthavnsuddannelsen, togklargøringsuddannelsen samt vejgodstransportuddannelsen, har adgang til hovedforløbet på lager- og terminaluddannelsen.

Kompetencer i hovedforløbet: § 4

Kompetencemålene for hovedforløbet er:

Stk. 2

Kompetencemålene i stk. 1, nr. 1-11, gælder for alle lærlinge i hovedforløbet.

Stk. 3

Kompetencemålene i stk. 1, nr. 12-16, gælder for specialet lager- og logistikoperatør (trin 2). Kompetencemålene i stk. 1, nr. 12-14, samt nr. 17, gælder for specialet lager- og transportoperatør (trin 2). Kompetencemålene i stk. 1, nr. 12-14, samt nr. 18-20, gælder for specialet lageroperatør til automatiserede lagre (trin 2). Kompetencemålene i stk. 1, nr. 21-31, gælder for specialet lager- og terminaldisponent (trin 3).

Godskrivning: § 5

Kriterier for skolens vurdering af, om der er grundlag for obligatorisk godskrivning på baggrund af elevens eller lærlingens erhvervserfaring og tidligere uddannelse, er fastsat i bilag 1. Godskrivning skal i øvrigt ske efter reglerne i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser.

Afsluttende prøve: § 6

Uddannelsens afsluttende prøve på trin 1, lagermedhjælper, afholdes som en del af den sidste skoleperiode. Trinprøven skal kun aflægges af lærlinge, som afslutter uddannelsen med trin 1. Prøven afholdes af skolen. Prøven er en praktisk opgave med mundtlige elementer. Prøven bedømmes efter 7-trinsskalaen. Prøven skal afdække elevens opnåede kompetencer inden for uddannelsen. Lærlingen skal inden aflæggelse af prøven være i besiddelse af de i § 4, stk. 1, nr. 1 og 17, nævnte kørekort og certifikater. Lærlingen kan, når det er begrundet i særlige forhold og efter det faglige udvalgs konkrete afgørelse, blive fritaget for kravet om besiddelse af kørekort og certifikater inden prøvens aflæggelse.

Stk. 2

Prøven løses af lærlingen inden for en varighed af 1½ time. Opgaven findes ved lodtrækning mellem valgmuligheder stillet af skolen. Ved bedømmelse afgiver eksaminator og censor en samlet karakter. Karakteren skal være mindst 02.

Stk. 3

Den praktiske prøves grundelementer på trin 1 er:

§ 7.

Uddannelsens afsluttende prøve på alle specialer på trin 2 afholdes som en del af sidste skoleperiode. Prøven afholdes af skolen i samarbejde med det faglige udvalg. Prøven består af en praktisk opgave med mundtlige elementer og en skriftlig prøve. Prøven udgør en svendeprøve. Trinprøven aflægges af alle lærlinge uanset, om lærlingene fortsætter til trin 3. Prøven bedømmes efter 7-trinsskalaen. Prøven skal afdække lærlingens opnåede kompetencer inden for uddannelsen. Lærlingen skal inden aflæggelse af prøven være i besiddelse af de i § 4, stk. 1, nr. 1 og 17, nævnte kørekort og certifikater. Lærlingen kan, når det er begrundet i særlige forhold og efter det faglige udvalgs konkrete afgørelse, blive fritaget for kravet om besiddelse af kørekort og certifikater inden prøvens aflæggelse.

Stk. 2

Den praktiske opgave med mundtlige elementer og den skriftlige prøve løses uafhængigt af hinanden. Skolen fastsætter rækkefølge af delprøverne. Den praktiske opgave løses af eleven inden for en varighed af 3 timer. Opgaven findes ved lodtrækning mellem valgmuligheder stillet af skolen. Den skriftlige prøve løses af lærlingen inden for en varighed af 45 minutter. Prøven består af 35 multiple choice spørgsmål fordelt på en fastlagt række spørgsmålskategorier. Prøven er internetbaseret.

Stk. 3

Ved bedømmelsen afgiver eksaminator og censorer en samlet karakter, der fremkommer som et gennemsnit af karakteren for den praktiske opgave og den skriftlige prøve. Karakteren i den praktiske opgave tæller dobbelt. Karakteren for hver af prøverne skal være mindst 02.

Stk. 4

Den praktiske opgaves grundelementer på trin 2 er:

Stk. 5

Den skriftlige prøves grundelementer på trin 2 er:

§ 8.

Uddannelsens afsluttende prøve på trin 3, specialet lager og terminaldisponent, afholdes som en del af den sidste skoleperiode. Prøven afholdes af skolen i samarbejde med det faglige udvalg. Prøven er mundtlig. Prøven udgør en svendeprøve. Prøven bedømmes efter 7-trinsskalaen. Prøven skal afdække lærlingens opnåede kompetencer inden for uddannelsen. Lærlingen skal inden aflæggelse af prøven være i besiddelse af de i § 4, stk. 1, nr. 1 og 17, nævnte kørekort og certifikater. Lærlingen kan, når det er begrundet i særlige forhold og efter det faglige udvalgs konkrete afgørelse, blive fritaget for kravet om besiddelse af kørekort og certifikater inden prøvens aflæggelse.

Stk. 2

Prøven består af en mundtlig prøve i et lodtrukkent prøvespørgsmål, der tager udgangspunkt i kompetencemålene for specialet, og i en projektopgave udarbejdet af lærlingen. Prøven løses af lærlingen inden for en varighed af 30 minutter. Lærlingen har forud for prøven udarbejdet en praksisrelateret projektopgave, der indgår som en del af den mundtlige prøves eksaminationsgrundlag. Projektopgaven skal være godkendt af skolen forud for prøven.

Stk. 3

Ved bedømmelsen af den mundtlige prøve afgiver eksaminator og censorer en samlet karakter. Karakteren for prøven skal være mindst 02.

Stk. 4

Den mundtlige prøves grundelementer på trin 3 er:

Beviser: § 9

For at der kan udstedes skolebevis, skal lærlingen have bestået alle de obligatoriske uddannelsesspecifikke fag samt de valgfri specialefag, herunder arbejdsmarkedsuddannelser på hovedforløbet. Lærlingen skal mindst have opnået beståkarakter som gennemsnit af karakterer for alle fag i hovedforløbet samt mindst have opnået beståkarakter i den afsluttende prøve, jf. §§ 6-8. For arbejdsmarkedsuddannelser, som indgår i uddannelsen, anvendes bedømmelsen ”Bestået/Ikke bestået”.

Stk. 2

Ved uddannelsens afslutning udsteder det faglige udvalg et uddannelsesbevis til lærlinge, som afslutter med trin 1, og et svendebrev til lærlinge, som afslutter med trin 2 og trin 3, som dokumentation for, at lærlingen har opnået kompetence inden for uddannelsen. For lærlinge, der gennemfører både trin 2 og 3, udsteder det faglige udvalg et svendebrev efter hvert trin. På svendebrevet anføres karakteren for svendeprøven.

Ikrafttrædelse og overgangsbestemmelser: § 10

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. august 2025.

Stk. 2

Bekendtgørelse nr. 586 af 10. maj 2022 om lager- og terminaluddannelsen ophæves.

Stk. 3

Bekendtgørelsen finder ikke anvendelse for elever, som er påbegyndt eller overgået til uddannelsen før bekendtgørelsens ikrafttræden. For disse elever finder de hidtil gældende regler i bekendtgørelse nr. 586 af 10. maj 2022 om erhvervsuddannelsen til lager- og terminaluddannelsen anvendelse.

Stk. 4

Elever, som nævnt i stk. 3, kan i overensstemmelse med overgangsordninger fastsat af skolen i den lokale undervisningsplan og efter aftale med den eventuelle oplæringsvirksomhed overgå til uddannelsen efter denne bekendtgørelse.

Bekendtgørelse om lager- og terminaluddannelsen - Lovtekst | Regelrod.dk | Regelrod